Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon 11 luontoääni | Maaningan ja Siilinjärven yleisin sorsa on suosittu sopeutuja

Sinisorsa eli heinäsorsa on koko pohjoisella pallonpuoliskolla Amerikkaa myöten pesivä vesilintu, joka viihtyy kaikenlaisissa vesiympäristöissä kaikkein karuimpia ja vähäkasvisimpia järviä lukuun ottamatta. Laji on jokapaikan sorsa.

Maaningalla ja Siilinjärvellä sinisorsa pesii lintuatlastutkimusten mukaan. Viime vuonna käynnistynyt uusi lintuatlas päivittää levinneisyystiedot, mikäli harrastajien kartoitusinto pysyy korkealla.

Sinisorsan Suomen kanta on pysynyt noin 200 000 parissa eikä se ole kokenut sellaista romahdusta kuin monet muut puolisukeltajalajit ja sotkat.

Kookas sorsa on myös suosittu riistana, mutta sekään ei ole vaikuttanut pitkässä juoksussa lajin runsauteen. Sinisorsa on selvinnyt muita lajeja paremmin myös lintuinfluenssa-pandemiasta.

Sopeutumiskyky on yksi sinisorsan pärjäämisen salaisuus. Arka laji on kesyyntynyt jossain päin Suomea niin, että se saattaa pyöräyttää munat kerrostalon parvekkeen kukkalaatikossa olevaan pesään ja viedä poikasensa puistolammelle vilkkaan kadun yli.

Sinisorsan kesyyntyminen on vuosituhansien kuluessa johtanut uuden kotieläimen, valkoisen ankan syntyyn. Luonnonoikku on valkoinen sorsa, jollainen herättää usein valtavan mielenkiinnon tavissorsien jäädessä vaille huomiota.