Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastopalot riehuivat Pohjois-Savossa – yksi asuintalo tuhoutui, toinen palo levisi laajalle alueelle peltoja

Pohjois-Savon pelastuslaitos on huolissaan, miten ihmiset noudattavat ruohikkopalovaroitukseen liittyvää avotulen teon kieltoa. Ruohikkopalovaroitus oli tiistaina voimassa Savossa, mutta erilaisista pihan kulotuksista ja risujen poltoista syttyi useita vakavia tulipaloja.

Pahimmat maastopaloihin liittyneet vahingot tulivat Pielavedellä, jossa heinikkopalon epäillään levinneen kaksikerroksiseen asuintaloon. Talo tuhoutui palossa täysin.

Lisäksi tulipalo tuhosi samasta pihapiiristä harrastuskäytössä olleen varastorakennuksen ja liiterin.

Palon syttymissyytä ei tiedetä. Omistaja arvioi palon alkaneen ruohonleikkurin kipinästä.

– Ihmisiä palossa ei ollut vaarassa. Asukas ei ollut talossa, kun palo levisi rakennukseen, va. valmiuspäällikkö Jaakko Mäkelä Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoi.

Pielaveden Kuuselantiellä paloi myös noin hehtaari heinikkoa palaneen talon ympäristöstä.

Yhtä aikaa iltapäivällä maastopalo levisi pahoin myös Siilinjärvellä Koivusaaren ja Ruokoniemen välisellä alueella. Palo oli ensin pieni, mutta tuulessa se ehti levitä noin parillekymmenelle hehtaarille.

Suuruusluokasta kertoo se, että monena kesänä Pohjois-Savossa ei ole ollut yhtään yli kymmenen hehtaarin maasto- tai metsäpaloa.

Siilinjärven palossa tuli ei levinnyt kuitenkaan metsään, vaan erilaisille peltoaukeille. Palo saatiin sammumaan iltakuuteen mennessä, mutta alueella jatkettiin vielä jälkivartiointia yöhön asti.

Myös Vieremällä havaittiin maastopalo, joka ehti levitä noin hehtaarin alalle ennen kuin se saatiin sammutettua.

Yhtäaikaiset tulipalot iltapäivällä ja alkuillasta olivat vakava tilanne myös pelastuslaitokselle. Hälytystehtäville jouduttiin hälyttämään yhtä aikaa toistakymmentä paloautollista pelastajia.

– Kun hälytystehtävät sitoivat väkeämme tehtäville, osa paloasemista jäi tyhjiksi. Tilanteen hallitsemiseksi teimme valmiussiirtoja eli siirsimme pelastusyksiköitä asemalta toiselle tarpeen mukaan, Mäkelä kertoo.

Mäkelä muistuttaa, että ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikaan avotulen tekeminen maastoon tai maaston lähelle on yksiselitteisesti kiellettyä.

– Lisäksi suosittelisin, ettei tuulisella säällä tehtäisi kulotuksia riippumatta siitä, onko ruohikkopalovaroitus voimassa vai ei.

Suositus koskee paitsi varsinaisia kulotuksia niin myös kaikkia omatoimisia lehtien ja roskien polttajia.

– Ihmiset eivät miellä, että keväisin maan ohuin pintakerros voi olla yllättävän kuiva, vaikka ilma ei ole vielä lämmin.

– Keväisin luonto herää, kasvit käyttävät vettä ja tuulikin kuivattaa maastoa. Ohut pintakerros voi olla todella kuiva, vaikka ihmisillä olisi fiilis, ettei kai vielä voi olla mikään palovaara.

Oikaisu: Juttuun on lisätty 10.5. klo 14, että Pielaveden maastopalon syttymissyytä ei tiedetä. Omistaja arvoi palon alkaneen ruohonleikkurin kipinästä.