Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VR luopuu lähes kaikista asemistaan – joukossa myös Siilinjärven rautatieasema

VR luopuu 25 matkustaja-asemastaan lähivuosien aikana. Myytävien asemien joukossa on myös vuonna 1902 avautunut Siilinjärven rautatieasema. VR aikoo käydä neuvotteluita ensisijaisesti kaupunkien ja kuntien kanssa.

– Kaupungeilla ja kunnilla on monenlaisia tarpeita ja toiveita asema-alueiden palvelujen ja maankäytön kehittämiselle. Asemiemme siirtyminen niiden omistukseen helpottaisi liikkumisen palveluiden, matkaketjujen sekä yleisemminkin kaupunkirakenteen kehittämistä paikalliset tarpeet huomioiden, VR:n kiinteistöyksiköstä vastaava talousjohtaja Erkka Repo toteaa tiedotteessa.

Yhtiön tiedotteen mukaan asemien rooli on muuttunut merkittävästi viime vuosina lipunmyynnin ja muun matkustajainformaation siirryttyä digitaalisiin kanaviin. Samalla esimerkiksi odotustilojen tarve on vähentynyt. Asemista luopuminen on jatkumoa junaliikenteen kilpailun avautumiselle Open Access -mallilla.

– Yli 90 prosenttia lipuistamme myydään digikanavista, ja VR Matkalla -sovelluksella on lähes 400 000 käyttäjää kuukaudessa. Digitaalisen kehityksen myötä fyysisten asemarakennusten rooli on muuttunut, Repo toteaa tiedotteessa.

Tällä hetkellä VR omistaa seuraavat asemat: Akaa Toijala, Helsinki, Hyvinkää, Hämeenlinna, Joensuu, Järvenpää, Kajaani, Kerava, Kolari, Kotka, Kouvola, Kuhmo Vartius, Kuopio, Kemijärvi, Lahti, Lappeenranta Vainikkala, Mikkeli, Oulainen, Parkano, Pieksämäki, Riihimäki, Siilinjärvi, Tampere, Turku, Turku Kupittaa, Tuusula Jokela, Varkaus sekä Tohmajärvi Niirala.

Helsingin ja Tampereen asemat eivät ole lähivuosina myytävien asemien joukossa, koska niillä on käynnissä kehityshankkeita. Myös VR:n omistamien kolmen raja-aseman tilannetta tarkastellaan erikseen.

Asemakiinteistöjen omistajuus on hajautunut vuosien saatossa useille eri tahoille. VR:n lisäksi asemia omistavat esimerkiksi Väylävirasto, Senaatti, yksityiset yritykset ja kunnat. Yhteensä Suomessa on 64 matkustajaliikennettä palvelevaa asemarakennusta.

Asemakiinteistöistä luopuminen ei muuta VR:n taloudellista asemaa, koska osinkopolitiikan mukaan kiinteistöjen nettomyyntituotot jaetaan valtio-omistajalle.