torstai 6.8.2020 Toimi, Keimo

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Puolustusvoimauudistus lisäsi harjoituksia Rissalassa

Kari SalmelaHävittäjät jylisevät jälleen ensi viikolla Savon taivaalla.
Ilmavoimat on tiedotti viime torstaina jälleen uudesta hävittäjien harjoituksesta Savon ja Rovaniemen alueilla. Nyt vuorossa on KANKI15, mikä tuo Hawkit ja Hornetit kevättaivaalle.
Savon näkökulmasta katsottuna Ilmavoimien harjoitukset ova lisääntyneet vuoden aikana. Syitä ei kannata lähteä etsimään kansainvälisistä tapahtumista lähialueillamme.
”Taustalla on viime kesänä toteutettu puolustusvoimauudistus”, selvittää evesrtiluutnantti Juha Salminen KANKI15-harjoituksen johdosta.
”Satakunnan Lennosto lakkautettiin. Sen koneet siirrettiin Rissalaan Karjalan Lennostoon ja Rovaniemelle Lapin Lennostoon. Samalla myös Satakunnan Lennostolle suunnitellut harjoitukset jaettiin Rissalan ja Rovaniemen kesken.”
”Jos toimintaa tuntuu olevan enemmän, niin se johtuu tästä.”
Ilmävoimilla on Salmisen mukaan koko ajan neljän vuoden pituinen suunnitelma tulevista harjoituksista. Suunnitelmaa päivitetään koko ajan. Nyt alkava harjoitus on päätetty hänen mukaansa  vuosia sitten.
KANKI15-lento- ja johtokeskusharjoitus toteutetaan 16.–20. maaliskuuta.
Harjoituksen lentotoiminta keskittyy pääasiassa Rissalan ja Rovaniemen väliselle alueelle. Varalentokenttänä on  Oulu ja toimintaa on myös Pirkkalan lentokentältä käsin.
Harjoituksessa on 20 Hornet-monitoimihävittäjää ja 6 Hawk-harjoitushävittäjää.
”Harjoitus toimii osana lentäjäkoulutusta. Tässä harjoituksessa yhtenä painopisteenä on kouluttaa neljän koneen hävittäjäparven johtajia”, kertoo Salminen.
Koneet lentävät päivittäin kello 10–21. Lentotoiminta päättyy perjantaina 20. maaliskuuta kello 18 mennessä.
Koneet harjoittelevat myös normaalia suuremmilla lentonopeuksilla ja matalalla, mistä voi aiheutua ylimääräistä melua Rovaniemen lähialueilla. Koneet käyttävät myös omasuojaheitteitä, jotka saattavat näkyä kirkkaina valoilmiöinä taivaalla.

Jätä kommentti

*