maanantai 17.6.2019 Urho

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Ratsastusjousiammunta haastaa sekä ratsastajan että hevosen

Ratsastusjousiammunta vaatii ratsastajan ja hevosen hyvää yhteistyötä, sillä hevosta ohjataan pelkästään istunnalla ja painoavuin. (Kuva: Anniina Väisänen)

Ratsastaja nappaa nuolen, jännittää ja ampuu kohti maalitaulua. Heti perään hän nappaa toisen nuolen ja ampuu sen seuraavaan maalitauluun. Kaikki tämä tapahtuu laukkaavan hevosen selässä, ratsastaja ohjaa hevosta pelkästään istunnalla sekä painoavuilla.

Ratsastusjousiammunnassa yhdistyvät nimensä mukaisesti ratsastus ja jousiammunta. Haastava urheilulaji vaatii ratsastustaidon lisäksi jousenkäsittelytaitoa sekä hyvää kehonhallintaa. Ratsastajan ja hevosen välisen yhteistyön täytyy toimia.

– Jokainen treenikerta on erilainen, se tekee tästä lajista niin koukuttavan, kertoo Jarkko Jokinen, yksi Lapinjärvi Horseback Archers -alajaoston perustajista.

– Koskaan ei voi tietää, minkälaisella tuulella hevonen on tai miten oma ampuminen kulkee, myös jännitys tuo oman lisäpiikkinsä.

Ratsastusjousiammunnan historialliset juuret juontavat nykyisten Lähi-Idän ja Keski-Aasian alueille, tuhansien vuosien taa.

Tuolloin ratsastusjousiammunta liittyi olennaisesti metsästämiseen sekä sotimiseen. Maailmalla huomattavasti suositumpi laji rantautui Suomeen vasta 2010-luvulla.

– Laji on ollut pienen piirin tiedossa, mutta viimeisen vuoden aikana laji on noussut entistä enemmän esille mediassa, Jokinen toteaa.

Lue lisää 10.1. Uutis-Jousesta

Jätä kommentti

*