perjantai 24.11.2017 Lempi, Lemmikki, Sivi

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Riistakamerat paljastivat pesienrikkojat Maaningalla

Varis haki munat Valkeisen rannalla. Kuva: Helsingin yliopiston Kosteikkoekologian ryhmä

Maaningalla päättyi viime viikon perjantaina sorsan pesäkoe, jossa tarkkailtiin keinopesien ja riistakameroiden avulla pesien selviytymistä.
Helsingin yliopiston, Kosteikkoekologian tutkimusryhmän tutkijat Sari Holopainen, Elmo Miettinen ja Veli-Matti Väänänen halusivat selvittää, mikä tai mitkä tuhoavat sorsanpesiä.
Lapinjärven, Valkeisen, Ylä-Roukoveden, Patajärven, Ylimmäisen ja Keskimmäisen järvien yhteyteen perustettiin reilut 40 keinopesää, joilla pyrittiin jäljittelemään oikeita sinisorsanpesiä.
Tutkijatohtori Sari Holopaisen mukaan vesilintulajit ovat taantuneet koko maassa.

”Pyrimme selvittämään, mistä sorsakantojen ongelmat johtuvat, ja miten kantoja voisi hoitaa. Suomessa kerätään kyllä lintujen pesimäaineistoa, mutta tällainen riistakameroilla toteutettu pesien tarkkailu on aivan uutta.”

Myös maanomistajat ovat olleet kiinnostuneita riistakameroiden tuloksista.

”Maanomistajat, joilta kysyimme luvat riistakameroiden sijoittamiseen, ovat olleet ystävällisiä ja yhteistyöhaluisia”, Holopainen kiittelee.

Lue lisää 1.6. Uutis-Jousesta.

Kommentit

 • Holle

  Tämä varislintujen tuhovoima on tiedetty jo aikoja sitten, nyt tietämättömät vain kerkesivät ne rauhoittamaan liian pitkälle ajanjaksolle.

 • Toni Saariaho

  Eu:n liitymisen jälkeen Suomen valtion suurin rikos luontoa kohtaan on ollut lokkien ja varislintujen pesimäajan rahoitus. Vahinkolintujen pesimäajan rahoitus on poistettava välittömästi ja niiden ampuminen on tehtävä jokamiehen oikeudeksi lisäkisi ilmakivääri käyttö tulee sallia lokkien ja varislintujen poistamisessa.

 • Kalle

  Vesilintukantojen taantumisen syitä ovat:
  Houkutteluruokinta, ruokiin takia puolikesyt linnut on helppoa ampua ruokintalautoilta.
  Rantarakentaminen ja kaislikoiden väheneminen. Poikueet tarvitsevat suojakseen laajoja yhtenäisiä kaislikoita, joista saavat myös tarvittavan ravinnon. Mökkiasukkaat rannoilla häiritsevät vesilintuja.
  Talvehtimisalueiden kosteikot vähenevät ja pinenevät-

 • Sampo Hanhimäki

  Hyvä aloitus aiheesta varislintujen tuhotöistä. Asiaa on lähestytty oikealla tavalla avaamalla keskustelu näin.Enemmän aiheesta varislintujen kannan säätelystä mm. Huuhkajan kuvalta ampumalla jne. Supikoirista pitää avata myöskin keskustelu mm. Tapporahan maksamisesta, koska muutoin kanalintukannalle käy huonosti. Villisika on jo lainsäätäjäin taholta huomioitu haskapyynnissä valon sallimisena. Tästä kyllä juttua riittää. Jos kiinnostaa niin kirjoitellaan enemmän.

Jätä kommentti

*