maanantai 17.6.2019 Urho

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Talipötköjen tarinoita

Sopu sijaa antaa talibaanoille mutta pahana päivänä, ei kahta koko kartanolle. (Kuva: Kari Keränen)

Puuskapäiseltä näyttää takapihan talviruokinnalla. Alkuun ei sitten mitään, tuuli vain heiluttelee talipötköjä. Jopa pörähti paikalle yksinäinen talitiainen, aidalla tutkailee ympäristöä, hypähtää talipötkölle ja tarkkailee edelleen.

Nyt nappasi nokallaan, pää pyörii ja mustat nuppineulanpääsilmät seuraavat menoa, pari iskua ja jo vilkaisee ikkunasta sisään. Tarkkana yksinäisen tintin on oltava, viedäkseen henkiriepunsa huomiseen.

Paikalle lennähtää poikue sinitiaisia ja lisää talitiaisia. Täysi kuhina on päällä, eikä näytä sielläkään sopu sijaa antavan. Yksi räyhähenkinen sinitiainen pullistelee siipiään levitellen – ”elvistelee” olevansa tämän ruokinnan kekkonen.

Sitten porukalla hakataan talipötköä, sekaan heitetään auringonkukan siemeniä, kuorittuja tietenkin. Auringonkukan siemenien kuoret ovat saman painoisia kuin itse siemen. Silloin voi maksaa kuorituista kaksin verroin ja jää keväällä siivous vähemmälle.

Eviran mukaan siemeniä tuotiin maahan vuonna 2015 yli 12,5 miljoonaa kiloa ja tuonti vain kasvaa vuosi vuodelta.

Parvessa on parempi einehtiä, silloin riittää silmää varpuspöllön sekä varpushaukan varalta. Varoa pitää vaikka on luonnollista että sairaat ja hitaat joutuvat niiden evääksi.

Kissa pakanaakin pitää varoa, sillä arvioiden mukaan miljoonia lintuja jää sen neulan teräviin kynsiin vuosittain. Ei tosin tältä ruokinnalta. Maailman mitassa miljardeihin asti Katti Karvajalka jakaa linnuille kuolemaa. Se onkin yksi sadasta haitallisimmasta vieraslajista.

Lue lisää 3.1. Uutis-Jousesta

Jätä kommentti

*