maanantai 26.1.2020 Joonatan

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Tietokone tutuksi klikkaus kerrallaan

Elina HokkanenEsko Koistinen (vas.) ja Urpo Bergström löysivät YouTubesta Siilinjärvi pitäjänelokuvan.

Kunnonpaikan järjestötilassa läppärit hurisevat tiistai-aamupäivällä, kun tietokonemaailmaan tutustutaan askel kerrallaan. Nettiselaimessa auki ovat tekstinkäsittelyohjelma ja juna-aikataulut. Tästä se lähtee.
Senioreiden atk-yhdistys Savonetti järjestää tiistaisin tietokoneohjausta Vuorelan Kunnonpaikassa ja Siilinjärvellä Akuliinassa. Ohjaajat opastavat paikalle tulleita tarpeen mukaan. Yhdistys tekee myös kotikäyntejä.
”Mukavaa hommaa, pysyy myös omat taidot yllä”, vertaisohjaaja Sirpa Räsänen kertoo.
Suurin osa ongelmatilanteista liittyy internettiin ja sen käyttämiseen. Usein neuvotaan myös mokkuloiden ja tulostimien käyttöä. Lisäksi asennetaan ohjelmia sekä opetellaan sähköpostin käyttöä. Myös valokuvat ja tietoturva kiinnostavat kävijöitä.

Ruutua tutkailee vuorelalainen Urpo Bergström. ”Nyt kun on aikaa, erittäin paljon kiinnostaa”, hän viittaa uuden tekniikan oppimiseen. Tietokoneen kanssa toimiminen tuli ajankohtaiseksi Bergströmin jäätyä eläkkeelle. Netistä on aiemmin katsottu jo juna- ja lentolippuja sekä hotellivaraussivustoa.
Myös sähköpostiosoite löytyy. ”Kerran sain sen tukkoon”, Bergström naurahtaa. Tähän auttoi tunnin puhelinkonsultaatio tyttärelle, ja asia selvisi.
Toisella puolella pöytää istuvalle Anja Ollikaiselle tekniikka on tuttua, mutta uuden tietokoneen käyttöjärjestelmä mietityttää vielä. ”Vanhaa konetta osasin käyttää, mutta uusi tuottaa ongelmia”, Ollikainen kertoo.
”Control ja c on kopioi”, Sirpa Räsänen vinkkaa vierestä. Netistä ladattava teksinkäsittelyohjelma Libre office on auki näytöllä. Ollikainen käyttää tietokonetta erityisesti tiedonhakuun. Sitä hän kertoo löytyvän esimerkiksi Wikipediasta. Myös sähköpostin käyttäminen on tuttua.
”Ei kukaan lennosta tiedä mitä mahdollisuuksia tietokoneen kanssa on jos ei kerrota”, vertaisohjaaja Esko Koistinen miettii.

Palvelutalo Akuliina kannustaa myös senioreita tietotekniikan käyttöön. Akuliina on mukana valtakunnallisessa Seniorit surffaa- projektissa. Vanhustyön keskusliiton järjestämän kolmevuotisen projektin tavoitteena on tuoda valtakunnallinen toimintamalli ikääntyneiden ihmisten tietotekniikkataitojen edistämiseksi.
”Koitamme löytää hyviä käytäntöjä miten säilyttää ikäihmisten oikeus tietoyhteiskuntaan”, Akuliinan toiminnanjohtaja Leena Korhonen kertoo.
Korhonen pitää tärkeänä sitä, etteivät ikäihmiset syrjäydy kokonaan tietokonemaailmasta.
Akuliina toimii hankkeen pilottikohteena, josta raportoidaan asukkaiden tietokonetaitojen kehittymistä. Mukana on vertaisohjaajia neuvomassa.
Korhosen mukaan tietotekniikan taidot auttavat toimintakyvyn ylläpidossa sekä yksinäisyyden ehkäisyssä.
Projekti on alussa, mutta tuloksia näkyy jo: netistä kuunnellaan musiikkia ja seurataan muunmuassa verkkokirkkoa.

Jätä kommentti

*