tiistai 11.8.2020 Sanna, Susanna, Sanni, Susanne

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Tuotantoennätykset, investoinnit ja rekrytoinnit jatkuivat Yaran Siilinjärven toimipaikalla

Yara on vuosien 2007 – 14 aikana investoinut Suomeen noin puoli miljardia euroa, josta Siilinjärvelle yhteensä noin 350 miljoonaa euroa. Tänä vuonna Yara investoi Siilinjärven toimipaikkaan noin 70 miljoonaa euroa, eli investointien suuruusluokka jatkuu samana kuin viime vuonna.

Tehtaisiin investoidaan noin 40 miljoonaa ja kaivokseen noin 30 miljoonaa euroa.
Tuotantomäärät ovat viime vuosien aikana kasvaneet Yaran Siilinjärven toimipaikalla ja kasvu jatkui myös vuonna 2014.
”Viime vuonna tuotettiin apatiittia sekä typpi- ja rikkihappoa enemmän kuin koskaan aiemmin. Kaivoksen puolella apatiittia tuotettiin 946 000 tonnia, mikä oli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Se on merkittävä kasvu ja lähestymme miljoonan tonnin tavoitetta, jonka Yara Siilinjärvelle tullessaan asetti”, kertoi tehtaanjohtaja Taisto Koivumäki Yaran tiedotustilaisuudessa.
Kaivoksen mineraalivarantoarviota on kairaamalla päivitetty. Mitatut ja todetut mineraalivarannot ovat 888 miljoonaa tonnia, eli varannot ovat lähes kolminkertaistuneet. Varantojen malmipitoisuuksien analysointi on myös käynnistynyt.
Parasta aikaa Yara kartoittaa kairauksin Särkijärven louhoksen pohjoispuolella Jaakonlammen alla olevaa maaperää.
”Siellä alla on hyvää malmia”, kertoi kaivoksen tuotantopäällikkö Teija Kankaanpää.
Ensi viikolla Yara kertoo louhostensa naapurimaanomistajille suunnitelmistaan laajemmasta yleiskartoituksesta, jossa aluetta tutkitaan pintamaata tutkien ja kairaamalla.
Tämän vuoden merkittävimmät investoinnit tehtailla ovat lannoitenoutoterminaali, lannoitetehtaan uusi kiertovesiallas sekä pasutto- ja rikkihappotehtaan peruskorjaukset. Kaivoksella jatketaan tutkimuskairauksia, rakennetaan uusi huoltohalli sekä hankitaan automatisoidut analysaattorit uuteen kaivoslaboratorioon.
Vuonna 2014 kaivoksen kaikki lupaehdot alitettiin ja tehtaiden lupaehdot alitettiin lukuun ottamatta lannoitetehdasta. Lannoitetehtaalla sattui kesäkuussa satunnaistyppipäästö, joka johtui lannoitetehtaan vanhan kiertovesialtaan vuotamisesta. Vuoto aiheutti ammoniumtypen vuositavoitteen ylittymisen.

Yara työllistää Siilinjärvellä tällä hetkellä noin 750 henkilöä, joista 400 omaa työntekijää ja 350 urakoitsijaa. Tänä vuonna toimipaikalle rekrytoidaan 17 henkilöä. Kesäharjoittelijoita palkataan noin 50.

Lue lisää ensi torstain Uutis-Jousesta

Jätä kommentti

*