Hamulassa päristellään tänä viikonloppuna SM-motocrossia

Vilho Vehviläinen (vas) ja Otto Kumpulainen ovat kuvasta poissa olevan Jere Rönkön kanssa SiiVen seuratuimmat ajajat Sm-kotikisassa. Ilpo Lommi

Ilpo Lommi

Siilinjärven Hamulan moottoristadionilla päristellään tänään ja huomenna välivuoden jälkeen motocrossin Suomen mestaruussarjaa.

Vuosi sitten kisa jäi ajamatta koronaviruspandemian vuoksi, mutta nyt ei ole enää yleisörajoituksia.

– Optimistisimmat yleisötoiveemme lähentelevät viikonlopulta tuhatta katsojaa, jos keli suosii. Tilanne on kuitenkin arvaamaton, koska yleisörajoitukset vastikään päättyivät, toteaa SiiVen puheenjohtaja ja kilpailun varajohtaja Jarmo Liimatainen.

Hänen mukaansa uutena haasteena ovat parkkipaikat, koska Koivusaarentien toiselle puolelle ei enää voi pysäköidä.

– Moottoristadionin parkkipaikka riittänee vain osalle yleisöä. Ohjaamme autolla tulijoita Hamulan vanhan koulun pihalle, mistä olemme järjestäneet kuljetuksen kisapaikalle.

Nyt ei aiemmista kisoista poiketen nähdä isäntäseuran eikä naapuriseura Kuopion Moottorikerhon ajajia kamppailemassa SM-sarjan MX1- tai MX2-luokan mitalisijoista.

Kaksinkertainen Suomen mestari Santtu Tiainen lopetti kilpailu-uransa viime syksyyn kuten myös Iiro Laitinen. Joona Marin keskittyy moottorikelkailuun ja Teemu Skippari loukkaantui MX-liigassa.

Vetonaulana on takavuosina SiiVen lisenssillä ajanut ja joukkue-SM-kisojen kultaan siilinjärveläisseuran siivittänyt virolainen maailmanluokan motocrossari Harri Kullas. Vastikään hän voitti pari Englannin mestaruussarjan osakilpailua. Kullas tullee ajamaan pitkästä aikaa Hamulaan. Kovaa vastusta hän tuskin saa SM-sarjan kärkiajajista, mutta tasoero on kiintoisa nähdä.

Sunnuntaisissa MX2-luokan SM-erissä ajavat KMK:stä SiiVeen siirtynyt Jere Rönkkö ja Tampereen MC:n lisenssillä kilpaileva SiiVen kasvatti Leevi Liimatainen. Heille olisi kova saavutus yltää kymmenen joukkoon.

SiiVen ykkösjuniori Otto Kumpulainen, 15, on toipunut aivotärähdyksestään ja saanut ajoluvan. Hän ajaa lauantaina MX125-luokassa ja sunnuntaina juniorien MXJ-luokassa Suomen cupia.

– En aseta sijoitustavoitteita, kun valmistautuminen ei ole loukkaantumisen vuoksi paras mahdollinen. On hyvä, jos pystyn ajamaan molemmat kisat tasapainoisesti ja cupin pisteille.

Historiallista SiiVelle ja suomalaiselle motocrossille on, että Vilho ”Jussi-Pekan poika” Vehviläinen ajaa kymmenvuotiaana MXC/A-junioriluokan SM-erässä useita vuosia vanhempia ja kokeneempia ajajia vastaan.

Kommentoi