Pitkiä keihäskaaria ja komeita hyppyjä – Siilinjärvi Games sykähdytti

Laura Rautanen korkeutta 185, Eveliina Rouvali kuulaa 16,06 ja Taneli Juutinen keihästä 76,58.

Annika Sairasella on pomppu kohdallaan. Janne Taskinen

Janne Taskinen

Vilppulan Veikkonen Laura Rautasen 185 sentin korkeusponkaisu sekä Kuopion Reippaan Eveliina Rouvalin 16,06 pituinen kuulapukkaus ja Taneli Juutisen 76,58 kantanut keihäskiskaisu nousivat parhaiksi tuloksiksi Siilinjärvi Gameseissa.

Tahkolla uinninvalvojana työskentelevä siilinjärveläinen Rautanen lopetti kolme vuotta sitten urheilu-uransa, mutta on sen jälkeen virittäytynyt omatoimisella treenaamisella takaisin huippukuntoon.

Liikunnanohjaaja teki hulppean 185 sentin ylityksen jälkeen lupaavia yrityksiä ennätyskorkeudesta 188. Sitä voi pitää todellisena ihmetemppuna, sillä 186 sentin ulkorataennätykset ovat jo seitsemän ja kahdeksan vuoden takaa.

Uran korkein ponnistus osui kohdalleen helmikuussa 2016 Tampereella, jolloin ylittyi hallissa 187.

– Minun haaveissa keikkuu yhä 190 sentin selvittäminen, vaikka en urheile enää tavoitteellisesti, talvisin salibandyä pelaava ja nykyään aikaisempaa rennommalla asenteella harjoitteluun ja kilpailemiseen suhtautuva Rautanen kertoo.

Siilinjärveläistaustainen Rouvali teki sementtiringissä tasaista työtä, kun neljä parasta työntöä jysähtivät Ahmon kentän hiekkapintaan kahdentoista sentin sisälle.

– Tiedän, että pystyn parempaan. Kuula on kaukana, kun kaikki osuu kohdalleen. Vielä ei ollut sen aika, mutta ehkä se tänä kesänä tulee, seitsemäntoista metrin kerhoon tähyävä kuulanainen totesi.

Juutinen on hakenut harjoittelussa jaloista lisää metrejä heittoihin. Avauskiskaisuun sitä jo löytyi ja keihäs kaarsi 63 sentin päähän kahden vuoden takaisesta ennätyksestä. Sitten paketti kuitenkin hajosi uudelleen.

– Kun saan kaikki natsaamaan kohdalleen, niin 80 metrin ylitykseen pitäisi olla kaikki mahdollisuudet, seuraavaksi Pihtiputaan karnevaaleissa kilpaileva raamikas lähes kaksimetrinen keihäsmies tuumaili.

Suomessa ollaan oltu viime aikoina huolissaan keihäänheiton tulevaisuudesta, mutta Siilinjärvi Gamesien perusteella liian vuolaisiin kyynelten vuodatuksiin ei ole perusteita.

Tuupovaaran Urheilijoiden Topi Parviainen antoi 15-vuotiaiden poikien 600 gramman välineelle kättä kunnolla. Tulos 72,95 ei kuitenkaan lajilupausta tyydyttänyt.

– Tavoite on 80 metrin viivan takana. Oliver Helanderin nimissä oleva Suomen ennätys 79,06 pitäisi siirtää tänä kesänä historian lehdille. Se on kiinni enää siitä, että keli osuu kohdalleen ja saan jalat paremmin mukaan suoritukseen.

Kuopion Reippaan Minttu Turunen uhkaili 17-vuotiaiden naisten sarjassa Maaningan Mahdin Meiju Eskelisen nimissä olevaa piirinennätystä. Voittotulos 46,17 jäi siitä enää reilun metrin päähän.

Siilinjärven Ponnistuksen Aleksi Pasanen siirsi 13-vuotiaiden poikien 400 gramman keihäässä ennätystikkua metrillä eteenpäin lukemiin 54,55.

Juoksuradalla huomio kiinnittyi Iisalmen Visan 17-vuotiaan mailerilahjakkuuden Sini Karjalaisen lennokkaaseen askellukseen. Muut tippuivat jo varhaisessa vaiheessa kyydistä ja vauhdin hurmassa syntyi komea ennätysaika 4.40,30.

Erinomaisista järjestelyistä vastanneen SiiPon nuorisotyö palkittiin Siilinjärvi Gameseissa Annika Sairasen tekemällä 11-vuotiaiden tyttöjen korkeushypyn piirinennätyksellä.

Sairanen ylitti 146, mikä toi yhden sentin kohennuksen Heinäveden Yleisurheilijoiden Johanna Pasasen nimissä olleisiin 21 vuotta vanhoihin pe-lukemiin.

Sairasen ohella siipolaisia lajivoittajia olivat Ville Korhonen (miehet 100 m 12,34), Riku Tenhunen (M17 kuula 15,14), Veeti Paavola (M17 pituus 488), Emma Kammonen (N17 kuula 10,33) ja Paavo Laasanen (P13 60 m 8,42).

Mahdin Aada Rissanen oli ykkönen 13-vuotiaiden tyttöjen 1000 metrillä ajalla 3.31,07.

Kommentoi