Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kasurilasta kohti isompia mäkiä – Kuopio Ski Clubin alppihiihtäjistä neljäsosa tulee Siilinjärveltä

Moni seura tuskailee vetäjäpulan ja resurssien puutteiden vuoksi. Siilinjärvellä Kasurilan hiihtokeskuksen rinteiden juurella aihetta on kuitenkin kiitollisuuteen ja hymyyn.

Kuopio Ski Clubissa ovat alppihiihtoasiat tällä hetkellä varsin mallillaan.

– Seurallamme on hyvä tilanne; valittamisen aihetta ei ole. Meillä on päätoiminen valmentaja sekä töiden ja opiskelun ohessa toimivia valmentajia. Aktiivisia harrastajia seurassa on yli 40, joista neljäsosa tulee Siilinjärveltä. Hommat rullaavat mallikkaasti.

– Korona-aikanakin olemme kohtalaisen hyvin pystyneet järjestämään pienissä ryhmissä harjoituksia, ja olemme saaneet pidettyä lapset harrastuksen parissa, siilinjärveläinen seuran monitoimimies Raine Tuononen iloitsee.

Puijon Hiihtoseuran Alppi ja Siilinjärven Ponnistuksen alppijaos löivät onnistuneesti hynttyyt yhteen vuonna 2015.

– Seurafuusio oli järkevä ratkaisu. Olemme muutaman etelän seuran jälkeen yksi Suomen suurimmista, mikä on aika hieno saavutus.

 

Yksi seuran uusi aikaansaannos oli tammikuun alussa järjestetty Keskisen-Suomen Alpin yhteinen alueleiri.

– Suomen mittakaavassa alppihiihto on pieni laji. Meidän on hirmuisen tärkeää tehdä yhteistyötä yli seurarajojen. Tämä yhteisleiri oli siitä erinomainen osoitus.

Alueleirillä ja sitä seuranneissa viikonlopun kaksipäiväisissä kisoissa oli osallistuja noin 70. Urheilijat tulivat Vaasa–Joensuu-akselilta.

Valmentajina leirillä olivat muun muassa entiset maajoukkuelaskijat Roope Leskinen ja Eemeli Pirinen. Kaksikko valmentaa päätyökseen Tahkon alppikoulussa, ja nuoret pääsivätkin leirillä nauttimaan maailmanluokan ammattivalmennuksesta.

– Kasurilassa ja Tahkolla järjestetty alueleiri oli ensimmäinen moneen vuoteen. Tarvetta ja kysyntää tämmöiselle ehdottomasti on, ja toivottavasti saamme tästä vuotuisen perinteen. Urheilijoita oli upeasti yli 40.

 

Jatkumoa seuratoiminnalle on pyritty turvaamaan yhteisöllisyydellä. Esimerkiksi jo isompia kisoja kiertävät seuran alppihiihtäjät käyvät mahdollisuuksien mukaan nuorempien harjoituksissa ja näyttävät esimerkin mallia.

– Esikuvilla on iso merkitys. Samalla nuoremmat pääsevät näkemään, kuinka se suksi oikein kulkee.

Alppirinteessä on aina avoimet ovet uusille tulijoille.

– Mikäli toimintaan haluaa mukaan, ratalaskukoulut ovat hyvä paikka aloittaa. Pitkin talvea on mahdollisuus päästä mukaan toimintaan. Sekaan kyllä sopii, Tuononen kannustaa.

 

Kasurilasta voi olla pitkä matka Suomen tuntureiden kautta maailman vuorten rinteille, mutta se ei 11-vuotiasta Verneri Miettusta ja 8-vuotiasta Viljami Piristä hirvitä.

– Kyllähän se tavoitteena olisi joku päivä laskea MM-kisoissa ja olympialaisissa, siilinjärveläispojat raottavat tulevaisuuden haaveitaan.

Miettunen on mieltynyt enemmän tekniikkalajeihin, Pirinen puolestaan vauhtilajeihin. Harjoituksia mahtuu neljä kertaa viikkoon, ja valmennus saa kiitosta.

– Alppihiihto on lajina vauhdikas ja monipuolinen, ja siksi niin kivaa. Hyvä vain, että on tarjolla leirejä ja monia valmentajia. Heiltä saa sopivasti vinkkejä, kuten vaikka että muistaa laskea lähempää keppiä.

Nuoresta iästä huolimatta vauhtikaksikolla on monen vuoden kokemus kilpailemisesta, ja rinteessä tulee oltua harva se päivä.

– Talvella kisoja on melkeinpä joka viikonloppu. Levillä on muutama suosikkirinne. Kaikki käy, kunhan vain pääsee laskemaan.