Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KuPSin liigatähdet seurasivat FC Siilin tyttöjen turnausta Ahmolla – "Ihan mahtavaa, että juniorit uskaltavat jutella ja kysyä, ja vieläpä englanniksi"

FC Siilin T13-joukkue sai mieluisia vieraita kotiturnaukseen, kun KuPSin Gabriella Cuevas ja Anni-Maija Kauppila saapuivat seuraamaan tyttöjen otteita kentän laidalle.

On tavallista, että jalkapallopelin tai -harjoitusten aikana katsomosta löytyy perheenjäseniä tai tuttavia ja saattanee kuulua myös muiden lajinystävien kannustusta.

FC Siilin T13-joukkueen otteita kotiturnauksessa Ahmolla oli tällä kertaa tarkkailemassa lisäksi kaksi odotettua vierasta, mikä toi ekstralatausta kentälle ja sen laidoille.

Peliä oli seuraamassa Kuopion Palloseuran naisten edustusjoukkueen liigatähdistä kapteeni Gabriella Cuevas ja Anni-Maija Kauppila.

Eikä siinä vielä kaikki. FC Siilin nuoret pääsivät tapaamaan huippupelaajia ennen ja jälkeen ensimmäisen turnausottelunsa.

– Olihan se aika jännittävää kaikin puolin ja kun he vielä jäivät katsomaan peliämme. Halusin näyttää sen, mitä osaan. Pelasin omaa peliäni, 12-vuotias Elli-Noora Ylisuutari hekumoi.

– Minua ei jännittänyt, mutta oli mukavaa, kun he kävivät ja kun heitä sai jututtaa. Tämmöinen tapaaminen antaa potkua omaan harjoitteluun. Minulla on kyllä haaveena joskus aikuisena pelata KuPSissa, 13-vuotias Venja Pennanen virkkoi.

Vierailu oli osa Palloliiton ja Kansallisen liigan keväällä käynnistämää Tulevaisuuden tähdet -kampanjaa.

Halusin näyttää sen, mitä osaan.

Elli-Noora Ylisuutari

Ohjelman tarkoituksena on sitouttaa tyttöjunioripelaajia vahvemmin lajiin sekä kasvattaa kannattajakulttuuria. Hanketta rahoittaa jalkapallon kattojärjestö FIFA.

Liigajoukkueista kampanjaan valittiin mukaan KuPSin lisäksi FC Honka, HJK, Ilves ja ONS. Keskikenttäpelaaja Anni-Maija ”Anttu” Kauppila toimii KuPSin koordinaattorina.

– Ideana on olla linkkinä paikallisten juniorijoukkueiden ja liigajoukkueen välillä. Olemme tästä hyvin innoissamme, eikä tämänkaltainen toiminta haittaa harjoittelua tai pelaamista. Kiva päästä kiertämään ympäri maakuntaa ja tutustumaan eri joukkueisiin.

KuPSin naisia jalkautuu mukaan ilmoittautuneisiin seurajoukkueisiin sovittuina ajankohtina. Hanke kestää marraskuun loppuun asti.

Siilinjärveltä ovat mukana lisäksi FC Siilin T14-, T12- ja T11-joukkueet sekä Toivalan Urheilijoista T11-joukkue.

– Vierailu voi olla treenien, otteluiden tai tapahtumapäivien aikana. Vaihtelen mukaani lähteviä liigapelaajia, niin tulee useammat kasvot tutuksi.

KuPSin liigatähdet näkevät kampanjan hyvin tärkeänä.

– On sanomattakin selvää, että esikuvat ja roolimallit ovat tarpeellisia, ja on hienoa päästä vaikuttamaan. Kun on samaistumispintaa ja näkee, minkälaista toiminta on, se tuo uskoa ja kipinän nuorten pelaajien tekemiseen, Kauppila vahvistaa.

– Jalkapallo voi avata suurenmoisia ovia. Ei ole väliä, haaveileeko ammattilaisurasta vai tykkääkö vain harrastaa. Laji antaa elämän oppitunteja ja hyvän pohjan sille, mitä ikinä tavoitteleekaan ja tulevaisuudessa tekeekään, yhdysvaltalaistoppari ”Gabby” Cuevas filosofoi.

Huippupelaajat korostavat myös yhteisöllisyyttä.

– Jalkapallon parissa toimiessa oppii varmasti vuorovaikutustaitoja ja niitä tarvitaan ihan jokapäiväisessä arjessa. Lisäksi lajin ympärillä solmitut ystävyyssuhteet ovat useimmiten ainutlaatuisia.

Tapaaminen lämmitti mieltä puolin ja toisin.

Yksi illan kohokohta oli vielä se, kun liigapelaajat antoivat oman arvionsa turnauksen avauspelin kulusta.

– Ihan mahtavaa, että juniorit uskaltavat jutella ja kysyä, ja vieläpä englanniksi. Toivottavasti tällaiset hetket motivoivat pysymään lajin parissa, KuPS-kaksikko iloitsee.

FC Siilillä on vastavierailun paikka elokuussa, kun KuPS kohtaa PK-35 Vantaan.

Siilinjärveläisten toiveena on päästä tutustumiskäynnille pukukoppiin, mutta ainakin joukkue on jälleen jo yhtä kokemusta rikkaampi.