torstai 6.8.2020 Toimi, Keimo

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Varkaat eivät ole lomalla – Pidä kotisi asutun näköisenä poissa ollessasi

Kesä on asuntomurroissa vilkasta aikaa, kun varkaille tarjoutuu tilaisuuksia vierailla tyhjiksi jääneissä kodeissa.
Poliisi muistuttaa, että yksinkertaisin keino asuntomurron ennalta estämiseen on asunnon pitäminen asutun näköisenä myös lomien aikana. Naapuria voi pyytää tyhjentämään postilaatikon ja vaikkapa leikkaamaan ruohikon silloin tällöin. Lomasuunnitelmia ei myöskään kannata hehkuttaa sosiaalisessa mediassa.


Lisäksi erilaiset hälytinjärjestelmät ja erityisesti niistä näkyvästi ilmoittaminen saavat varkaan usein vaihtamaan kohdetta.
”Asuntojen ovet ja ikkunat tulisi pitää lukittuina aina, kun se on mahdollista. Etuovi on syytä pitää lukossa myös silloin, kun talonväki on takapihalla. Asuntomurtoja voidaan yrittää ehkäistä parantamalla asunnon ulko-ovia ja niiden lukitusta esimerkiksi varmuuslukolla. On kuitenkin muistettava, että varas voi tulla asuntoon myös ikkunan rikkomalla ja tällöin vahvastakaan ovesta ei ole hyötyä”, poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta sanoo.
Asuntomurtojen
määrä noussut
Poliisi on kirjannut tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä lähes 1 500 asuntomurtoilmoitusta. Määrä on yli 200 enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Lukumäärään eivät sisälly asumattomiin asuntoihin ja vapaa-ajan asuntoihin tehdyt murrot.
”Erityisesti kevättalvi oli huomattavasti edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vilkkaampaa. Tänä vuonna tammi- huhtikuussa kirjattiin noin 960 asuntomurtoa, kun viime vuoden vastaavalla jaksolla niitä kirjattiin noin 750. Tämä selittää muutoksen asuntomurtojen kokonaismäärässä viime ja tämän vuoden välillä”, rikosylikomisario Arto Tuomela Keskusrikospoliisin PTR-rikostiedustelukeskuksesta kertoo.
Poliisin tietoon tuli kesäkuussa 2014 noin 250 asuntomurtoa, joista noin 160 tehtiin omakotitaloihin. Kerrostaloasuntoihin murtauduttiin kesäkuun aikana noin 50 kertaa ja rivi- tai paritaloasuntoihin noin 20 kertaa.
Kesäkuun 2014 tilastot tulevat todennäköisesti vielä hieman kohoamaan lomiltaan palaavien tekemien rikosilmoitusten johdosta. Viime vuoden kesäkuulle kirjattiin noin 300 asuntomurtoa. Juhannuksen ajalta poliisin tietoon tuli noin 75 asuntomurtoa, mikä on suunnilleen saman verran kuin edellisenä vuonna.
Röyhkeimmät varkaat
usein ulkomaalaisia
Suomalaisten tekijöiden asuntomurrot ovat usein asuinpaikkasidonnaisia, kun ulkomaalaiset rikolliset vastaavasti kiertelevät laajemmalla alueella.
Erilaiset ovien ja ikkunoiden vääntötekniikat yhdessä ikkunan rikkomisen kanssa ovat edelleen suosittuja tekotapoja. Poliisilla ei ole viitteitä siitä, että jokin uusi murtotapa olisi vahvasti nousemassa perinteisten tekotapojen rinnalle.
”Sen sijaan nopeat ja röyhkeät käynnit lukitsemattomissa asunnoissa isäntäväen ollessa toisaalla pihapiirissä ovat lähinnä ulkomaalaisten tekijöiden myötä lisääntyneet viime vuosina, Reen toteaa.
Asuntomurtoihin liittyvistä havainnoista kuten asuinalueilla liikkuvista epäilyttävistä ajoneuvoista ja kaupustelijoista pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen tai paikallispoliisille.

Jätä kommentti

*