tiistai 22.1.2019 Visa

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Vilho Alhojärven elämä päättyi sata vuotta sitten – elämäntarina löytyi vanhoista papereista

Pöljäläinen Aira Roivainen tutkii Siilinjärven paikallishistoriaa ja kirjoittaa löydöistään blogiinsa. Aiemmin Roivainen keskittyi lähinnä Pöljän historiaan, mutta ”pöljäläiset piirongin laatikot on jo aika hyvin koluttu”, hän sanoo. (Kuva: Jussi Kumpulainen)

Lähes päivälleen sata vuotta sitten, eli 12. toukokuuta 1918 päättyi kansakoulunopettaja Kaarlo Vilho Alhojärven maallinen taival. Hänet ammuttiin punaisuussyytösten vuoksi Kotkassa noin viikko sen jälkeen, kun valkoiset olivat miehittäneet kaupungin.

Miten Asikkalassa syntynyt ja Kotkassa kuollut kansakoulunopettaja sitten liittyy Siilinjärveen?

Siten, että hän opetti Kasurilan koulussa vuosisadan alussa kymmenen vuoden ajan. Alhojärven tapausta tutkinut siilinjärveläinen historianopettaja Aira Roivainen sanoo, että Alhojärven aika Siilinjärvellä oli vaikea.

– Alhojärvi oli Siilinjärven ensimmäisen työväenyhdistyksen puheenjohtaja. Perustuslaillisten ja sosialistien välillä oli kova poliittinen jännite, joten hän sai heti vihamiehiä.

Roivainen törmäsi Alhojärven nimeen sattumalta tutkiessaan vanhoja oikeusasiakirjoja.

– Ajattelin, että onpa riitaisa mies, kun on nimi tuli koko ajan esiin. Myöhemmin minulle selvisi, että Alhojärvi ei ollut radikaali, vaan maltillinen sosialisti. Silti hänet ammuttiin ilman oikeudenkäyntiä, ja se on tässä surullista.

Roivainen kirjoittaa paikallishistoriasta Hajamietteitä Pöljältä -blogiinsa. Sieltä voi lukea tarkemmin myös Vilho Alhojärven vaiheista.

Roivainen on puhumassa myös Sisällissota ja Siilinjärvi -tilaisuudessa Ahmon koululla maanantaina 14. toukokuuta. Tuolloin hän kertoo tositarinan kolmesta suojeluskuntalaisesta.

Tilaisuuden järjestävät paikalliset reserviläisjärjestöt. Puhumassa on myös kirjailija Ville Kaarnakari, joka kertoo itsenäisyyden alkuvaiheista ja operaatio Kagaalista.

Sisällissota ja Siilinjärvi -tilaisuus Ahmon koulun auditoriossa 14.5. kello 17.30.

Jätä kommentti

*