perjantai 24.5.2019 Tuukka, Touko

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Vilho Mononen joutui Syvärille sotaan kesken asepalveluksen

Ortodoksinen uskonto on ollut aina lähellä Vilho Monosen sydäntä. Hän toimi pitkään Pihtisalmen kirkon isännöitsijänä. (Kuva: Matti Ihatsu)

Maaningalla on elossa enää kolme sodankäynyttä miestä. Yksi heistä on tuovilanlahtelainen Vilho Mononen, 93, jonka puhe ja muisti pelaa vielä hyvin.

Monosen sotataival alkoi jatkosodan aikana. Hän liittyi taistelujoukkoihin 18-vuotissyntymäpäivänään 12.4. 1943.

– Olin keväällä aloittanut varusmiespalveluksen ja jouduin sotaan heti alokasajan jälkeen, Ääniselle kiväärimieheksi, Vilho Mononen muistelee.

– Äänisellä häiritsimme venäläisiä ja he meitä. Naissotilaitakin oli meillä vastassa ja kerran kaksi venäläistä naista kaatuikin taistelussa. Suomalaiset yrittävät heitä vielä henkiin virvoittaa, mutta he kuitenkin menehtyivät.

– Kerran olimme kaukana jäällä menossa, kun venäläiset koukkasivat täysin suojaamattomaan tukikohtaamme. Veivät hevosen, muonatarvikkeita ja lotan, joka onneksi saatiin palautettua myöhemmin Suomeen, Mononen kertoo.

Sodan loppuvaiheissa Mononen palveli Valamon saaressa ja Ahvenanmaalla hoitamassa sodan jälkitöitä.

Vilho Mononen syntyi Salmin Lunkulansaareen. Kotikonnut jäivät taakse talvisodan sytyttyä 30.11. 1939.

– Muistan kuinka naapurin radiosta kuunneltiin lähetystä, jossa kerrottiin sodan syttymisestä. Naapuri tiesi heti sanoa, että nyt meille tulee lähtö.

Lue lisää 5.12. Uutis-Jousesta

Jätä kommentti

*