maanantai 27.1.2020 Viljo

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Yritysasiamies Heikki Simonen: ”Paras mainos on ollut kaivinkone”

”Kyllä ne ovat kaikki yritysten aikaansaannoksia. Minä olen vain saanut olla ohjailemassa niitä paikkaansa”, sanoo Siilinjärven elinkeinoasiamies Heikki Simonen. On käyty läpi 80-luvulta asti syntyneitä työpaikkoja, teollisuusalueita, kauppapaikkoja. Niihin on Simosen uran aikana syntynyt varovasti arvioiden 1500 uutta työpaikkaa.

 

Yritysasiamies Heikki Simonen

Yritysasiamies Heikki Simonen Radantauksen teollisuusalueen laajennustontilla.

Tuulista on ollut, eikä aina ole mennyt kuin Strömsössä. Silti teollisuusalue toisensa jälkeen on täyttynyt ja kauppapaikkoja syntynyt.
”Paras mainos teollisuusalueilla on ollut kaivinkone. Toivalan pienteollisuusalueellakin kävi niin, ettei ensin tapahtunut sitten mitään, mutta kun kun ensimmäinen toi kaivinkoneen paikalle, alkoi puhelimeni soida. Kolme tonttia meni heti ja loput perässä. Kyllä se siitä rakentuikin.”

Rissalan mainio
”vahinko”
Verkkaisesti, mutta varmasti täyttyvän Rissalan yrityskylän kohdalla on pakko pysähtyä pidemmäksi aikaa, sillä sen syntykin pysäyttää.
”Se syntyi alunperin vahingossa, ihan totta. Siksi ovat saaneet irvaillakin, kun sen käynnistyminen oli hidas”, Simonen melkeinpä virnuilee.
Alue syntyi, kun Lennoston ja Jännevirran kylän jätevedet piti saada haltuun. Suunniteltiin ja rakennettiin putki Toivalaan ja sieltä Jynkänniemen puhdistamolle.
”Kilometritolkulla isoa viemäriä, pitihän se  hyödyntää. Toivalassa oli vielä kunnalla tontteja, jotka piti rakentaa ensin, niin yrityskylä syntyi siksi hitaanlaisesti.”
”Nyt siellä on nykimättä kaksi isoa tonttia, emmekä halua lähteä niitä pienimään, vaan laajennamme yrityskylää pienimmillä tonteilla. Kun tulee se päivä, että todella isoa tonttia tarvitaan, meillä semmoiset on”, Simonen selventää kunnan strategiaa alueella, jota Wihurin sijoittuminen taas vauhditti.
Toinen todella ison tilan vaativan toiminnan kaavoitettu tonttialue on Green Valley Vuorelassa. Se odottaa Simosen mukaan ”maailmankirjojen kallistumista jonnekin päin”. Alue on YIT:n hallinnassa.
Toivalan teollisuusaluetta hän pitää erittäin onnistuneena raskaan konealan yrityksiin keskittyneenä alueena.
”Liikenneolosuhteet ovat raskaalle konealalle tärkeä juttu, että helposti päästään isolta tieltä. Ei sitä tietä lähdetä mistään ladon takaa etsimään.”
Toinen hyvän esimerkki on Innocum, jonne luotiin suunnitelmallisesti ja päämäärätietoisesti Harjamäen sairaaloista menetettyjen työpaikkojen tilalle uusia työpaikkoja.
”Sen etuna oli, että tilat olivat monissa eri rakennuksissa, joihin oli helppo istuttaa erilaisia yrityksiä.”
”Esimerkiksi Tarinaan tyhjentyneisiin tiloihin nähden tilanne on aivan erilainen. Tarinassakin on mahdollisuuksia. Päärakennus on hyvässä kunnossa, mutta pienemmät talot ovat hankalia, kalliitakin, jos niitä joutuu korjaamaan ja ylläpitämään. Myös Tarinan alueen suojelutilanne on hankala”, Simonen kertoo.
Tavallinen
otus
Yritysasiamiehen työ on toimia sinnikkäästi saadakseen Siilinjärvelle uusia yrityksiä, teollisuutta ja kauppaa. Täytyy kyetä katsoa eteenpäin, nähdä tulevaisuus, luoda yrityselämälle mahdollisuuksia toimia ja kehittää yrityksiään. Miten näitä yhtälöitä ratkaistaan?
”Ei se yrittäjä sen kummoisempi otus ole kuin muutkaan ihmiset. Ihmistuntemus varmaan ratkaisee, joistakin vaan sen aistii, että tuo se tekkee, eikä jää meinaamiseksi ja semmoiseen satsaa. Olen oppinut näkemään mistä seuraa jotakin.”

 

Lue lisää viime torstain Uutis-Jousesta.

Jätä kommentti

*